Сегодня пятница, 15.12.2017, ньюсмейкеров: 37967, сайтов: 360, публикаций: 2219872
Новости. Опубликовано 04.10.2012 17:02 МСК.  Просмотров всего: 946; сегодня: 1.

У Києві стартував мистецький проект «Антропоморфія українського степу»

У Києві стартував мистецький проект  «Антропоморфія українського степу»

З 2 по 12 жовтня в київському Музеї Гетьманства триває виставка клінкерної кераміки та каліграфії під назвою «Антропоморфія українського степу», що демонструє публіці древні архетипи степової України, зокрема Донеччини.

Стародавні культурні форми, знаки та образи українського степу втілені в роботах кераміста Геннадія Фісуна та каліграфа Юрія Антонова. До речі, клінкерна кераміка створена за допомогою першої в Україні та просторах СНД дров’яної печі Анагама.

Під гаслом «Нам сім тисяч років» митці пропонують альтернативну концепцію культурної основи Європи, її значення для сучасної України у світлі пошуку нових культурних орієнтирів та уподобань. Гостям демонструють різні графічні техніки та проводять наочну демонстрацію каліграфічного скоропису.

Церемонія відкриття «Антропоморфії українського степу» супроводжувалася ударами тулумбасів. Також публіку частували чаєм винятково із керамічних виробів Геннадія Фісуна. Така ініціатива під назвою «Українська чайна світлиця» покликана популяризувати культуру чаювання як засобу здорового спілкування.

«Спочатку мені дуже сподобалося місце (виставковий зал Мизею Гетьманства, що у підвалі – ред.), воно мене надихнуло на думку про створення такого дійства, - коментує Геннадій Фісун, - Згодом, розвиваючи ідею, я зрозумів, що для київського культурного простору це могло би стати дуже цікавим і несподіваним. Отож ми вирішили зібрати митців-вихідців із східної України і разом показати те, що нас надихає у степах на сході», - розповів гончар.

Також Геннадій додав, що ця виставка є спробою похитнути «надуманий стереотип про те, що Донеччина є культурною пустелею України».

«Традиції каліграфії на сьогоднішній день майже загублені в нашому суспільстві. Своєю ініціативою ми пропонуємо українцям поширити сприйняття знаків та символів, якими користуємося. Бачити в них більше, ніж просто букви. Бо то наше минуле та майбутнє!» - сказав в ході відкриття проекту автор каліграфічного напрямку Юрій Антонов

Захід відкриття завершився переглядом та обговоренням документального фільму «Битва на Калці».

Це перша недержавна та некомерційна ініціатива в реалізації культурної місії «Одна країна – одна основа». Подія мусить затвердити у сучасному інформаційному полі конструктивні культурні меми України через гармонійне поєднання сучасних та стародавніх засобів мистецтва та їх репрезентації.

Ньюсмейкер: ARTA
Сайт: www.artalabs.hr

У Києві стартував мистецький проект  «Антропоморфія українського степу»

Тематические сайты: Вся Россия
Сайты стран: Украина
Сайты регионов мира: Европа Восточная
Сайты объединений стран: СНГ - Содружество независимых государств (бывш.)